مقایسه تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI)
تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI) دو اصطلاح پرکاربرد در دنیای طراحی وبسایت و نرمافزار هستند که با وجود تفاوتهایی که دارند، ارتباط نزدیکی هم با هم دارند. اگرچه بسیاری از کسانی که این دو مفهوم را به اشتباه یکی میپندارند، اما تجربه کاربری و رابط کاربری دو حوزه کاملاً جداگانه هستند که هر کدام نقش حیاتی در موفقیت یک محصول دیجیتالی دارند. در این مقاله از وبیشاد، به بررسی و مقایسه UI و UX میپردازیم و تفاوتها، اهداف، و تأثیر هر یک از آنها را بر روی محصولات دیجیتال توضیح خواهیم داد…
جهت طراحی سایت کسب و کار خود با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت با وبیشاد در تماس باشید…
در این مقاله از وبیشاد میخوانید…
تعریف تجربه کاربری (UX)
تجربه کاربری به کلیه جنبههایی اشاره میکند که کاربر در حین تعامل با یک محصول دیجیتال، وبسایت یا اپلیکیشن تجربه میکند. UX شامل رفتاری است که کاربر هنگام استفاده از یک محصول از خود بروز میدهد و اینکه چطور آن محصول میتواند نیازها و خواستههای کاربر را به بهترین شکل برآورده سازد.
طراحی سایت خدماتی یا شرکتی
تمرکز UX بر روی رقم زدن یک تجربه مثبت و بی دغدغه برای کاربران است. هدف اصلی طراحی تجربه کاربری این است که کاربر بدون حس سردرگمی یا ناکامی بتواند درباره موضوع مد نظر خود (محصول) اطلاعات کسب کند. به عنوان مثال، یک تجربه کاربری مفید در یک وبسایت به این معنی است که کاربر به سادگی و به دور از هرگونه سردرگمی میتواند به اطلاعات مورد نیاز خود دست پیدا کند و نتایجی همانند خرید، ثبتنام یا جستجو در سایت بدون هیچ مشکلی محقق شود.
آیا میدانید با تبلیغات همسان و تبلیغات اینستاگرام میتوانید رشد چشمگیری را در کسب و کار خود رقم بزنید؟
نقش طراح UX
طراحان UX موظف هستند تحقیقاتی انجام دهند تا نیازهای کاربر را شناسایی نموده و محصولی طراحی کنند که این نیازها را پاسخگو باشد. این فرآیند شامل تحلیل بازار، انجام تستهای کاربری و بررسی رفتار همه کاربران در رفت و آمد است. طراحان UX باید از روانشناسی کاربران، رفتارشناسی و حتی جامعهشناسی بهره وری کنند تا بتوانند تجربهای مناسب برای کاربران به وجود آورند.
با طراحی سایت حرفه ای توسط تیم وبیشاد رنگ و رخ زیبا و کاربر پسند به تبلیغات خود ببخشید…
اجزای UX
- تحقیق کاربران: این مرحله شامل مصاحبهها، پرسشنامهها و تحلیل اطلاعات برای درک بهتر و کامل تر نیازها و انتظارات مخاطبان است. هدف از تحقیق کاربران این است که بدانیم آنها چه افرادی هستند؟ چه نیازهایی دارند؟ و چگونه میتوان این نیازها را برطرف نمود.
- معماری اطلاعات: این مرحله به سازماندهی و دستهبندی محتوا و اطلاعات در محصول دیجیتال اهمیت میدهد. معماری اطلاعات باید به شکلی باشد که کاربران به سادگی به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کرده و راضی و دست پر از وبسایت یا اپلیکیشن شما خارج شوند.
- طراحی تعاملی: طراحی تعاملی به خلق الگوهای تعامل مخاطبان با محصول مرتبط است. در این مرحله، طراحان UX به بررسی شیوه تعامل مخاطب با دکمهها، فرمها، منوها و دیگر المان های محصول میپردازند.
- پروتوتایپسازی: ایجاد نمونههای ابتدایی از محصول به طراحان UX کمک میکند تا تجربه کاربری را بررسی کنند و مشکلات و نواقص احتمالی را قبل از ارائه نهایی محصول شناسایی و برطرف سازند.
- تست کاربری: این مرحله شامل بررسی و ارزیابی شیوه تعامل مخاطبان با محصولات وبسایت شماست. طراحان UX با ملاحظه و ارزیابی رفتار کاربران میتوانند مشکلات و نقاط ضعف در تجربه کاربری را کشف کرده و آنها را بهبود دهند.
طراحی سایت وردپرسی یا اختصاصی؟ کدام برای شما مناسب تر است؟
آشنایی با مزایا و معایب استفاده از دامنه .dev
تعریف رابط کاربری (UI)
رابط کاربری به تمامی جنبههای ظاهری و ارتباطی اشاره میکند که مخاطبان در حین تعامل با یک محصول دیجیتال با آن مواجه میشوند. UI شامل طراحی گرافیکی، رنگها، فونتها، دکمهها و تمام المان هایی است که مخاطب با آنها ارتباط ذهنی دارد. هدف اصلی UI این است که ظاهری جذاب و کاربرپسند برای محصول ایجاد کند و کاربران را ترغیب به استفاده از آن کند.
رابط کاربری شامل هر عنصری است که کاربر به چشم میبیند و با آن ارتباط برقرار میکند. در طراحی UI، جزئیات گرافیکی از اهمیت بالایی برخوردار است. این مورد شامل انتخاب رنگها، اندازهها، شکلها، چیدمان المان های مختلف و حتی جنس فونتهایی است که برای متنها استفاده میشود.
اهمیت بررسی کیفیت هاست و سرور سایت
نقش طراح UI
طراحان UI موظف اند ظاهر و حس دیداری محصول را طراحی و پیاده سازی کنند. این طراحی باید به شکلی باشد که در عین زیبایی، به راحتی قابل تعامل برای کاربر باشد. طراحان UI لازم است با اصول طراحی گرافیکی، نظریه رنگها، تایپوگرافی و هنر ترکیببندی آشنایی کامل داشته باشند.
اجزای UI
- طراحی بصری: این بخش شامل تمام المان های دیداری مانند رنگها، فونتها، تصاویر و اشکال هندسی و گرافیکی است که در طراحی رابط کاربری استفاده میشود. ضروری است که طراحی بصری هم جذاب باشد و هم با هدف و شخصیت برند کسب و کار شما کاملا هماهنگ باشد.
- طراحی چیدمان: طراحی چیدمان به نحوه قرارگیری عناصر مختلف در صفحه اشاره میکند. هدف از این امر مهم، ایجاد یک تجربه بصری منسجم و منظم است که به کاربر کمک کند تا به سادگی اطلاعات مورد نطر خود را بیابد.
- طراحی واکنشگرا (Responsive Design): طراحی واکنشگرا به این معنی است که رابط کاربری حتما بتواند در دستگاههای گوناگون همانند موبایل، تبلت و دسکتاپ به درستی نمایش داده شود. این ویژگی سبب میشود مخاطبان در هر حالتی بتوانند با محصول تعامل داشته باشند.
- تعاملات بصری (Visual Interactions): شامل انیمیشنها، تغییرات رنگها هنگام استفاده از دکمهها، تغییر وضعیت فرمها و دیگر تعاملات دیداری است که به مخاطبان کمک میکند درک درستی از عملکرد محصول به دست آورند.
آشنایی با حساب MCC گوگل ادز
تفاوت بین UX و UI
در حال حاضر که با تعاریف تجربه کاربری و رابط کاربری آشنا شدیم، نیاز است به بررسی تفاوتهای اصلی این دو عنوان بپردازیم:
-
تمرکز و هدف
تجربه کاربری (UX) بر روی عملکرد کلی محصول و احساسات و واکنشهایی که مخاطبان در تعامل با محصول تجربه میکنند، دقت دارد. هدف UX این است که یک تجربه مثبت، رضایت بخش و مؤثر برای کاربران به وجود آورد که به نیازها و خواستههای آنها پاسخ مناسب و کامل دهد.در مقابل، رابط کاربری (UI) بر ظواهر و تعاملات دیداری محصول دقت دارد. UI به مخاطب کمک میکند تا از طریق رابط گرافبکی جذاب و چشم نواز با محصول ارتباط بصری برقرار کرده و تعاملات او با محصول را ساده تر و روان تر میکند. در واقع، UI نمایانگر طراحی بصری است و UX به طراحی کل تجربه تعامل با محصول میپردازد.
-
مسائل فنی و غیر فنی
UX به مسائل فنی و تخصصی مانند معماری اطلاعات، رفتار مخاطبان در رفت و آمد و تستهای کاربری توجه ویژه ای دارد و بیشتر به شیوه عملکرد محصول و کارایی آن میپردازد. از سوی دیگر، UI عموما با مسائل گرافیکی و زیباییشناختی سر و کار دارد. ضروری است یک طراح UI مهارتهای گرافیکی کافی داشته باشد تا بتواند طراحی جذابی خلق کند.
-
فرآیند طراحی
فرآیند طراحی UX شامل مراحل مختلفی مانند تحقیق کاربران، طراحی تعاملات، معماری اطلاعات و تست کاربران است. طراحان UX باید از ابزارهای مختلفی برای انجام تحقیقات کاربری و تحلیل رفتار کاربران بهره ببرد. در مقابل، فرآیند طراحی UI بیشتر بر روی طراحی گرافیکی و دیداری تمرکز دارد. طراحان UI از ابزارهایی مشابه Adobe XD، Sketch، Figma و سایر نرمافزارهای گرافیکی حرفه ای جهت طراحی صفحات و عناصر بصری استفاده میکنند.
-
نقش در موفقیت محصول
یک UI زیبا و جذاب ممکن است باعث جذب ابتدایی کاربر شود، اما اگر تجربه کاربری مثبتی ارائه نگردد، کاربر به سرعت از محصول دست خواهد کشید. در نتیجه نرخ خروج کاربران در آن صفحه از وبسایت شما بالا خواهد رفت. از سمت دیگر، اگر UX کامل و زیبا باشد اما UI ضعیف و غیرجذاب باشد، امکان دارد کاربر تمایلی به استفاده از محصول پیدا نکند. پس هر دو UX و UI در کنار هم نقش حیاتی در موفقیت یک محصول ایفا میکنند و ضروری است در کنار هم فعالیت داشته باشند.
طراحی سایت ریسپانسیو با وبیشاد
شباهتهای UX و UI
با وجود تفاوتهای اصلی میان UX و UI، این دو تعریف ارتباط نزدیکی با هم دارند و در بعضی جنبهها نیز شباهتهایی بینشان پیدا میشود:
-
هدف مشترک
هر دو UX و UI هدف مشترکی دارند: بهبود تجربه کلی کاربر با محصول. طراحان UX و UI با هم کار میکنند تا یک محصول را به شکلی طراحی کنند که در عسن زیبایی، به خوبی عمل کند. این تعامل به بهبود کیفیت کلی محصول و افزایش رضایت کاربران و در نتیجه فروش آن محصول کمک بسیاری میکند.
-
همکاری در فرآیند طراحی
طراحان UX و UI به صورت مکرر با هم همکاری دارند. به عنوان مثال، امکان دارد طراح UX یک چینش کلی برای نحوه تعامل کاربر با محصول پیشنهاد دهد و سپس طراح UI این ساختار را به یک رابط دیداری تبدیل نماید. این همکاری بین گروه های UX و UI جهت ایجاد یک تجربه کاربری موثر بسیار ضروری است.
-
نیاز به تست و ارزیابی
لازم است هر دو طراحان UX و UI به طور مستمر، طراحیهای خود را تست و بررسی کنند تا مشکلات احتمالی را شناسایی و برطرف سازند. برای UX، این مورد شامل تستهای کاربری است که رفتار مخاطبین را در حین استفاده از محصول تحلیل میکند. برای UI، این امر شامل تستهای دیداری و تعاملی است تا اطمینان کسب شود که طراحی بصری به درستی پیاده سازی شده است.
آیا میدانید معیارهای انتخاب یک طراح سایت خوب چیست؟
انتخاب قالب طراحی سایت
اهمیت توازن بین UX و UI
یکی از چالشهای مهم در طراحی محصولات دیجیتال، ایجاد توازن مناسب بین UX و UI است. یک UI جذاب بدون UX مناسب نمیتواند مخاطب را راضی نگه دارد و همینطور بالعکس. به همین علت، همکاری و همافزایی بین گروه های UX و UI بسیار حیاتی است.
مطالعه درباره دیزاین سایت و بهینه سازی وب سایت
برای ایجاد این توازن، لازم است تیمهای طراحی به هر دو مورد توجه ویژه داشته باشند. طراحان UX حتما باید از نیازهای کاربران و موانعی که ممکن است در حین تعامل با آنها مواجه شوند، با خبر باشند و این اطلاعات را در اختیار طراحان UI بگذارند. طراحان UI همچنین باید به نحوه تعاملات مخاطب با محصول دقت کنند و از راهکارهای دیداری بهره ببرند که این تعاملات را بهبود ببخشد.
طراحی سایت کاربر پسند با وبیشاد
نتیجهگیری درباره مقایسه UI و UX
تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI) دو عنصر حیاتی در طراحی محصولات دیجیتالی هستند که هر یک نقش خاص خود را در موفقیت یک محصول ایفا میکنند. UX به طراحی کل تجربه کاربر و نحوه تعامل او با محصولات میپردازد، در صورتی که UI به جنبههای دیداری و تعاملی دقت دارد. هر دو این فعالیت ها باید در کنار هم کار کنند تا یک محصول موفق و کاربرپسند خلق شود.
با شناخت تفاوتها و شباهتهای این دو مفهوم و درک عمیق اهمیت همکاری بین گروه های UX و UI، قادر خواهیم بود محصولاتی طراحی کنیم که علاوه بر زیبایی و جذابیت، نیازهای کاربران را نیز به بهترین نحو ممکن برآورده سازند. در آخر، این توازن است که رضایت کاربران و موفقیت بلند مدت کسب و کار و محصول شما را تضمین خواهد کرد.
مزایای طراحی سایت سریع چیست؟
طراحی سایت در تهران در وبیشاد با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت